DAPATKAN MAJALAH ILHAM EDISI TERBARU 09 - 2009. KINI DI PASARAN.
klik disini untuk ke laman MAJALAH ILHAM
IKUTI PERKEMBANGAN TERKINI DI klik disini untuk ke laman MAJALAH ILHAM


MALIS IDUL ADHA
Tarikh : 11 nov. 2008
Tempat : Rumah PPMS
Mas’ul : ali zainal abidin

HAFLAH TAKHARRUJ
Tarikh : 20 syawal 1430 / 8 okt. 2009
Tempat : Rumah PPMS
Mas’ul : Lajnah Perhubungan

MAJLIS SAMBUTAN IDUL FITRI
Tarikh : 20 syawal 1430 / 8 okt. 2009
Tempat : Rumah PPMS
Mas’ul : Lajnah Perhubungan

KEMASKINI MAKLUMAT AHLI
Tarikh : sepanjang tahun
Mas’ul : Setiausha

BULETIN ILTIZAM
Tarikh : Bulanan
Mas’ul : Lajnah Penerangan

MAJALAH ILHAM
Tarikh : 4 bulan sekali
Mas’ul : Wan Muhammad

LIQA A’ILIYAH SEMPENA IMTIHAN
Tarikh : Sebelum Imtihan
Tempat : Rumah PPMS
Mas’ul : Lajnah Pendidikan

URUS SUMBANGAN KITAB KE DERANG
Tarikh : tidak bertarikh
Mas’ul : Lajnah Kebajikan

IFTOR JAMAIE
Tarikh : belum ditetapkan
Tempat : belum ditetapkan
Mas’ul : Lajnah Pendidikan

MAJLIS TA’BIN AL MARHUM SYEKH NIAMAT YUSUF
Tarikh : belum ditetapkan
Tempat : belum ditetapkan
Mas’ul : Lajnah Pendidikan

MAKLUM NATIJAH IMTIHAN
Tarikh : akhir tahun
Mas’ul : Setiausha

MESYUARAT AGUNG PMTIS KE 13
Tarikh : 20 syawal 1430 / 8 okt. 2009
Tempat : Rumah PPMS
Mas’ul : Lajnah Perhubungan





"SESUATU RINTANGAN AKAN MENJADI MUDAH UNTUK DI HADAPI APABILA IA DIANGGAP SEBAGAI PELUANG"

"TIADA REALITI TANPA IMPIAN" -AR RAHIL AYAHNDA UST NIAMAT

"APABILA ANDA SAKIT HATI KEPADA ORANG LAIN, KETAHUILAH.... ANDA TELAH TERKENA PENYAKIT HATI"







Syeikh Yusuf Al- Qardawi
Syeikh Said Ramadhan Al-Bouti
Syeikh Wahbah Az-Zuhayli
Harun Yahya
Syeikh Habib Omar b. Muhammad
Syeikh Abdul Fatah Abu Ghoddah
Syeikh Habib Al Jifri
Syeikh Faisal Mauluwi
Syeikh Abdul Khadir Al-Khatib
Syeikh Muaz Khatib
Syeikh Faisal Mauluwi
Syeikh Abdul Khadir Al-Khatib
SaifulIslam
Suasana di Malaysia
Media Muslim
Portal Ukhuwah
Portal Muslimah
Persatuan Pengguna Islam Malaysia
Teras Keupayaan Melayu
Ulama'



klik disini untuk ke laman MAMTIY

klik disini untuk ke laman PPMS

klik disini untuk ke laman KKDS

klik disini untuk ke laman IRHAMI



Rabu, 15 April 2009
Panduan Halal Haram - Bahagian 2
Oleh : Mohd Azhar Yusof
Mono Sodium Glutamate (MSG)
Serbuk Perisa Yang meragukan
Bagaimana MSG Di Hasilkan:
1. MSG adalah sebatian hablur putih yang di hasilkan secara turun temurun dari rumpai laut.
2. MSG tidak menambah perisa kepada makanan tetapi ia hanya mengubah suai rasa dalam makanan itu sendiri.
3. Hari ini MSG tidak lagi di hasilkan daripada rumpai laut, tetapi melalui cara pembuatan penapaian yang canggih dengan menggunakan kanji sebagai perantaraan pembiakan ibunya, di Malaysia kanji ubi kayu di gunakan.
4. Bahan yang menimbulkan pertikaian ialah ‘’Bactosoytone’’ (zat makanan (nutrien) yang di gunakan untuk membiakkan kuman (bacteria) yang akan di gunakan sebagai pembiakan ibu dalam cara pembuatan penapaian.
5. ‘’Bactosoytone’’ di hasilkan apabila protin (zat) soya di uraikan oleh enzim (bahan kimia dari binatang atau tumbuhan) yang di keluarkan dari hati babi.
6. Jadi pengunaan ‘’Bactosoytone’’ dalam pengeluaran MSG adalah haram kerana di hasilkan dari sumber yang haram.
Beberapa Pendedahan Mengenai MSG
1. 10 Januari 2001 umat Islam Indonesia di kejutkan dengan berita mengenai penghasilan serbuk perisa ajinamoto berasaskan sumber babi.
2. Berita ini mencetuskan rusuhan dan mmebawa kepada penutupan kilang ajinamoto dan penahanan tiga orang pegawai syarikat itu.
3. Syarikat tersebut telah memasarkan serbuk perisa itu ke Negara-negara arab dengan cop ‘’Halal’’.
Nama Lain Bagi MSG
1. Nama penambah rasa di Malaysia: Aji-no-moto, Indonesia: Mi Pung, Thailand dan Veitnam: Vedan, Jepun: Aji-Shio, China: wei Jing
2. Nama lain Penambah rasa: Protein yang di hidrolis, sodium caseinate, calcium caseinate, pati ragi, protein bertekstur, asid glutamik.
Kesan MSG Ke Atas Kesihatan:
1. MSG menimbulkan pelbagai gejala kesihatan.
2. Mangsanya mengalami kebas anggota dan degupan jantung kencang.
3. MSG tidak di sarankan di beri kepada kanak-kanak.
4. Pertubuhan kesihatan sedunia (WHO-World Health Organization) telah memberi amaran bahawa pengambilan MSG boleh menyebabkan kerosakan otak bayi.
Beberapa Tinjauan Mengenai MSG:
1. Di pasaran Malaysia terdapat beberapa jenama MSG antaranya ‘’Ajinomoto’’, ‘’Aji No Takara’’, ‘’Ve-Sin’’ dan ‘’Vedan’’.
2. Terdapat MSG yang tidak berjenama berada di pasaran, MSG seperti ini dari Thailand.
3. Hampir semua makanan yang di proses ( makanan tin, beku atau di keringkan) mengandungi MSG.
4. Dalam kandungan makanan MSG tidak di tulis, atau di tulis dengan menggunakan nama-nama lain untuk mengelirukan pengguna.
Barangan Yang Mungkin Mengandungi MSG:
1. Perisa ayam atau lembu.
2. Stok.
3. Penambah perisa atau perisa asli.
4. Bijian Barli, estrak biji-bijian dan perisa biji-bijian.
5. Protein wei (bahagian berair daripada susu yang di kelauarkan selepas keju mengental).
6. Perencah
7. Rempah-ratus
8. Protin soya, soya yang di asingkan dan pati protin soya
9. Kicap atau ekstrak soya.
Bagaimana Pula Di Syria:
1. Ada ‘’perencah’’ di pasaran Syria dari Saudi atau Thailand.
2. Bahan perencah MSG di gunakan dalam barangan ‘’Luncheon’’ atau Mortadella.
3. MSG Juga Di gunakan dalam masakan makanan Yaman ‘’Nasi Mandi’’.
Penjelasan Terperinci Senarai Nombor E:
Senarai Nombor E yang di ragui kehalalannya: *E100 / *E101 / *E102 / *E120 / *E122 / *E123 / *E124/ *E127/ E131/ *132/ *E142/ *E151/ E153/ *E160a/ E160c/E160d/ *E160e/ E160f/ E161a/ E161b/ E161c/ E161d/ E161e/ E161f/ E161g/ E162/ *E304/ *E306/ *E312/ *E320/ *E322/ *E411/ *E422/ *E470/ *E471/ *E472/ E473/ *E474/*E475/ E477 /E481/ E482 / E483.
Nombor ramuan tanpa awalan E yang juga di ragui: *107/ *128/ *133/ 154/ *155/ 430/ 431/ 432/ 433/ 434/ 435/ 436/ 476/ 478/ *491/ *492/ *493/ *494/ *495/ 542/ 544/ 566/ 570/ 572/ *620/ *621/ 622/ 623/ *627/ *631/ 907/ 920.
(*) Penambah makanan yang di luluskan di bawah Akta Makanan 1983.

Nombor E : *E100
Nama Umum : Curcumin / kunyit
Kegunaan : Pewarna (perisa makanan)
Keadaan :
· Halal jika serbuk atau ketulan kunyit yang di kisar
· Syubhat jika di gunakan sebagai cecair (pelarut perlu halal)
· Haram jika ramuan tersembunyi adalah pengemulsi (penyatu antara air &minyak) berasaskan lemak babi dalam adunan kering

Nombor E : *E101
Nama Umum : Riboflavin (vitamin B2)
Kegunaan : Vitamin (susu rumusan bayi)
Keadaan :
· Masmuh
· Haram jika di perolehi daripada hati & buah pinggang babi
· Halal jika 100% sumber tumbuhan

Nombor E : *E102
Nama Umum : Tartrazine
Kegunaan : Pewarna (minuman berperisa oren & makanan berwarna kuning)
Keadaan :
· Halal jika di gunakan sebagai 100% perwarna kering
· Masmuh jika di gunakan sebagai perwarna cecair (pelarut itu mesti halal)

Hingga berjumpa lagi pada kelauaran yang akan datang dengan pendedahan menarik InsyaAllah