Rabu, 15 April 2009
Panduan Halal Haram - Bahagian 2
Oleh : Mohd Azhar Yusof Mono Sodium Glutamate (MSG) Serbuk Perisa Yang meragukan Bagaimana MSG Di Hasilkan: 1. MSG adalah sebatian hablur putih yang di hasilkan secara turun temurun dari rumpai laut. 2. MSG tidak menambah perisa kepada makanan tetapi ia hanya mengubah suai rasa dalam makanan itu sendiri. 3. Hari ini MSG tidak lagi di hasilkan daripada rumpai laut, tetapi melalui cara pembuatan penapaian yang canggih dengan menggunakan kanji sebagai perantaraan pembiakan ibunya, di Malaysia kanji ubi kayu di gunakan. 4. Bahan yang menimbulkan pertikaian ialah ‘’Bactosoytone’’ (zat makanan (nutrien) yang di gunakan untuk membiakkan kuman (bacteria) yang akan di gunakan sebagai pembiakan ibu dalam cara pembuatan penapaian. 5. ‘’Bactosoytone’’ di hasilkan apabila protin (zat) soya di uraikan oleh enzim (bahan kimia dari binatang atau tumbuhan) yang di keluarkan dari hati babi. 6. Jadi pengunaan ‘’Bactosoytone’’ dalam pengeluaran MSG adalah haram kerana di hasilkan dari sumber yang haram. Beberapa Pendedahan Mengenai MSG 1. 10 Januari 2001 umat Islam Indonesia di kejutkan dengan berita mengenai penghasilan serbuk perisa ajinamoto berasaskan sumber babi. 2. Berita ini mencetuskan rusuhan dan mmebawa kepada penutupan kilang ajinamoto dan penahanan tiga orang pegawai syarikat itu. 3. Syarikat tersebut telah memasarkan serbuk perisa itu ke Negara-negara arab dengan cop ‘’Halal’’. Nama Lain Bagi MSG 1. Nama penambah rasa di Malaysia: Aji-no-moto, Indonesia: Mi Pung, Thailand dan Veitnam: Vedan, Jepun: Aji-Shio, China: wei Jing 2. Nama lain Penambah rasa: Protein yang di hidrolis, sodium caseinate, calcium caseinate, pati ragi, protein bertekstur, asid glutamik. Kesan MSG Ke Atas Kesihatan: 1. MSG menimbulkan pelbagai gejala kesihatan. 2. Mangsanya mengalami kebas anggota dan degupan jantung kencang. 3. MSG tidak di sarankan di beri kepada kanak-kanak. 4. Pertubuhan kesihatan sedunia (WHO-World Health Organization) telah memberi amaran bahawa pengambilan MSG boleh menyebabkan kerosakan otak bayi. Beberapa Tinjauan Mengenai MSG: 1. Di pasaran Malaysia terdapat beberapa jenama MSG antaranya ‘’Ajinomoto’’, ‘’Aji No Takara’’, ‘’Ve-Sin’’ dan ‘’Vedan’’. 2. Terdapat MSG yang tidak berjenama berada di pasaran, MSG seperti ini dari Thailand. 3. Hampir semua makanan yang di proses ( makanan tin, beku atau di keringkan) mengandungi MSG. 4. Dalam kandungan makanan MSG tidak di tulis, atau di tulis dengan menggunakan nama-nama lain untuk mengelirukan pengguna. Barangan Yang Mungkin Mengandungi MSG: 1. Perisa ayam atau lembu. 2. Stok. 3. Penambah perisa atau perisa asli. 4. Bijian Barli, estrak biji-bijian dan perisa biji-bijian. 5. Protein wei (bahagian berair daripada susu yang di kelauarkan selepas keju mengental). 6. Perencah 7. Rempah-ratus 8. Protin soya, soya yang di asingkan dan pati protin soya 9. Kicap atau ekstrak soya. Bagaimana Pula Di Syria: 1. Ada ‘’perencah’’ di pasaran Syria dari Saudi atau Thailand. 2. Bahan perencah MSG di gunakan dalam barangan ‘’Luncheon’’ atau Mortadella. 3. MSG Juga Di gunakan dalam masakan makanan Yaman ‘’Nasi Mandi’’. Penjelasan Terperinci Senarai Nombor E: Senarai Nombor E yang di ragui kehalalannya: *E100 / *E101 / *E102 / *E120 / *E122 / *E123 / *E124/ *E127/ E131/ *132/ *E142/ *E151/ E153/ *E160a/ E160c/E160d/ *E160e/ E160f/ E161a/ E161b/ E161c/ E161d/ E161e/ E161f/ E161g/ E162/ *E304/ *E306/ *E312/ *E320/ *E322/ *E411/ *E422/ *E470/ *E471/ *E472/ E473/ *E474/*E475/ E477 /E481/ E482 / E483. Nombor ramuan tanpa awalan E yang juga di ragui: *107/ *128/ *133/ 154/ *155/ 430/ 431/ 432/ 433/ 434/ 435/ 436/ 476/ 478/ *491/ *492/ *493/ *494/ *495/ 542/ 544/ 566/ 570/ 572/ *620/ *621/ 622/ 623/ *627/ *631/ 907/ 920. (*) Penambah makanan yang di luluskan di bawah Akta Makanan 1983. Nombor E : *E100 Nama Umum : Curcumin / kunyit Kegunaan : Pewarna (perisa makanan) Keadaan : · Halal jika serbuk atau ketulan kunyit yang di kisar · Syubhat jika di gunakan sebagai cecair (pelarut perlu halal) · Haram jika ramuan tersembunyi adalah pengemulsi (penyatu antara air &minyak) berasaskan lemak babi dalam adunan kering Nombor E : *E101 Nama Umum : Riboflavin (vitamin B2) Kegunaan : Vitamin (susu rumusan bayi) Keadaan : · Masmuh · Haram jika di perolehi daripada hati & buah pinggang babi · Halal jika 100% sumber tumbuhan Nombor E : *E102 Nama Umum : Tartrazine Kegunaan : Pewarna (minuman berperisa oren & makanan berwarna kuning) Keadaan : · Halal jika di gunakan sebagai 100% perwarna kering · Masmuh jika di gunakan sebagai perwarna cecair (pelarut itu mesti halal) Hingga berjumpa lagi pada kelauaran yang akan datang dengan pendedahan menarik InsyaAllah |